День Соборності України

2016-01-22

/Files/images/2_jp_1.jpg

Здійснились віковічні мрії" - Україна святкує День Соборності. Сьогодні відзначається перше проголошення незалежності України та День Соборності.

22 січня в нашій країні - державне свято, встановлене на честь об'єднання Придніпровської та Західної України в єдину державу.

В начальному закладі пройшов флешмоб «Україна єдина» біля пам’ятника полеглим односельчанам.

/Files/images/SAM_0910.JPG

День соборності України: історія свята

22 січня 1918 року було прийнято IV універсал Української Центральної Ради (законодавчого органу країни), що проголосив повну незалежність Української народної республіки.

А рівно за рік, 22 січня 1919 року, було підписано і проголошено у Києві на Софійській площі договір про возз'єднання Української народної республіки (УНР) і Західно-Української народної республіки (ЗУНР) в єдину українську державу. Цей документ, який увійшов в історію як "Акт Злуки", і став підставою для свята соборності України. Офіційно День соборності України почали відзначати з 1999 року згідно з Указом чинного на той час президента України Л. Кучми.

Так, наприклад, на честь 71-ї річниці підписання "Акту Злуки", 21 січня 1990 року в День соборності України живий ланцюг простягнулася від Києва до Львова, задіявши в цілому за різними підрахунками від 50 тис. до 2 млн. осіб. У 2011 році цю традицію підтримали в більш ніж двадцяти містах України. А останнім часом під час цього свята до акції "живого ланцюга" крім мешканців України все частіше приєднуються і люди в інших країнах. День соборності України 2016 не стане винятком. У Києві заплановано з'єднати "живим ланцюгом" і українським прапором береги Дніпра на мосту Патона. У місті Фастів на вокзалі існує "Музей на колесах" - дореволюційний залізничний вагон, в якому, як вважають історики, прибула делегація уряду УНР на переговори з представниками ЗУНР, а потім був підписаний "передвступний" договір. У День соборності України біля цього вагона також проводяться урочисті заходи.

Кiлькiсть переглядiв: 159

Коментарi