День Гідності та Свободи!

2015-11-21

«З метою гідного відзначення у 2015 році річниць початку доленосних для України подій Помаранчевої революції та Революції Гідності, віддання належної шани громадянському подвигу, вшанування патріотизму і мужності людей, які виступили на захист демократичних цінностей, відстояли національні інтереси і європейський вибір нашої держави»Указом Президента України Петра Порошенка від 09.11.2015 № №633 «Про відзначення у 2015 році Дня Гідності та Свободи» затверджено відповідний план заходів.

День Гідності та Свободи відзначається в Україні щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Свято встановлено згідно з Указом Президента України Петра Порошенка від 13.11.2014 № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи».

Значимість цього державного свята насамперед полягає в тому, щоб кожен з нас відчув свою приналежність до долі Батьківщини та власну відповідальність за гідне життя прийдешніх поколінь. Велич Дня Гідності і Свободи – в ідеалах і прагненнях кращих представників української нації, які віддали своє життя за достойне майбутнє рідної країни.

Гідність за визначенням, що подається у Вікіпедії, – це поняття моральної свідомості, яка виражає уявлення про цінність усякої людини, як моральної особистості, а також категорія етики, яка означає особливе моральне ставлення людини до самої себе, і ставлення до неї з боку суспільства, у якому визнається цінність особистості.

Поняття гідності вживається в законодавствах численних країн та в міжнародному праві, зокрема, у Цивільному кодексі: гідність визнано особистим немайновим благом, 201-ша стаття; задекларовано право на повагу і недоторканність "гідності та честі" фізичних осіб, пункти 1,2 297-ї статті; зафіксовано право фізичних осіб звернутися до суду з позовом про захист їх гідності та честі, третій пункт 297-ї статті; приниження "честі та гідності фізичної особи" визнано моральною шкодою, яка підлягає відшкодуванню, 23-тя стаття.

З метою відзначення цього Дня у НВК проведено просвітницькі заходи: тематичні години «Шлях до свободи», «Я – українець і цим пишаюсь», «Ми є народ, якого не здолати», виступ учнів лекторської групи «Україна – територія Свободи і Гідності», у бібліотеці підготовлена виставка матеріалів, учні всіх класів взяли участь у Всеукраїнській акції по збору кришечок на протези для воїнів-учасників АТО «Добра жменя».

Кiлькiсть переглядiв: 181

Коментарi